Lichaamsgerichte Therapie

Lichaamsgerichte therapie is gebouwd op meerdere pijlers:

• Het fysieke lichaam
• Emotie & psyché
• Lichaamseducatie & bewustzijn

Het fysieke lichaam:
Hierbij wordt gekeken naar lichaamshouding en beweging. Zowel cliënt als therapeut gaan samen op zoek naar de oorzaak van een klacht of thema. Ieder interventie ontstaat vanuit een individueel therapeutisch proces en is per persoon verschillend. Een interventie kan bijvoorbeeld bestaan uit verschillende vormen van massages waarbij passieve lichaamsbewegingen worden gebruikt met als doel, leren los te laten of zich van beweging restricties bewust te worden, van binnenuit of van buitenaf. Hierbij wordt de cliënt begeleid. Uiteindelijk zorgt de cliënt zelf voor zijn of haar eigen weg naar verbetering.

Emotie & Psyché
Door te achterhalen waar de klacht vandaan komt kan het lichaam een innerlijk proces aangaan, hierdoor kan een cliënt zich bewust worden van blokkades. Het verwerken en loslaten van blokkades kan gepaard gaan met verschillende emoties. Het kan enige tijd nodig hebben tot dat je ook de emotie kan verwerken. Zodra dit verwerkingsproces begint, kan het zelf genezend vermogen van het lichaam worden aangesproken. Je leert ook welk invloed lichaamshouding en beweging heeft op het lichaam en de psyché en haar interactie tussen beide. Onder begeleiding kan je door middel van bijvoorbeeld het zogenoemde “felt sense”- je bewustzijn in het lichaam brengen en het effect en wisselwerking tussen lichaam -en psyché ervaren, plaatsen en leren te begrijpen.

Lichaamseducatie & lichaamsbewustzijn
Dit is een onderdeel van de massagetherapie. Lichaamseducatie heeft veel te maken met bewustzijn van lichaamshouding, lichaamsbeweging en lichaamsgebruik. Het therapeutisch doel van lichaamseducatie is dat men bewust wordt van lichaamsfunctie en functioneren en hoe je op een eenvoudige gezonde en klachtvrije manier kunt leren bewegen, zitten en staan.